Tűzfal programok tesztje

tűzfal program

Linkek

tűzfal program ingyen

tűzfal program magyar

legjobb tűzfal program

tűzfal letöltés magyar

 

Tűzfal (számítástechnika - programok)

A tűzfal (angolul firewall) célja a számítástechnikában annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás.
Szoftver- és hardverkomponensekből áll. Hardverkomponensei olyan hálózatfelosztó eszközök, mint a router vagy a proxy.
A szoftverkomponensek ezeknek az alkalmazási rendszerei tűzfal szoftverekkel, beleértve ezek csomag- vagy proxyszűrőit is. A tűzfalak általában folyamatosan jegyzik a forgalom bizonyos adatait, a bejelentkező gépek és felhasználók azonosítóit, a rendkívüli és kétes eseményeket, továbbá riasztásokat is adhatnak.

A tűzfal fogalma

Működése

A tűzfal megpróbálja a privát hálózatot ill. a hálózati szegmenst a nemkívánt támadásoktól megóvni. Szabályozza a különböző megbízhatósági szintekkel rendelkező számítógép-hálózatok közti forgalmat. Tipikus példa erre az internet, ami semmilyen megbízhatósággal nem rendelkezik és egy belső hálózat, ami egy magasabb megbízhatósági szintű zóna.

Egy közepes megbízhatósági szintű zóna az ún. „határhálózat” vagy demilitarizált zóna (DMZ), amit az internet és a megbízható belső hálózat között alakítanak ki. Megfelelő beállítás nélkül egy tűzfal gyakran értelmetlenné válik. A biztonsági szabványok „alapértelmezett-letiltás” tűzfal-szabálycsoportot határoznak meg, amelyben csakis azok a hálózatok vannak engedélyezve, amiket már külsőleg engedélyeztünk. Sajnos egy ilyen beállításhoz részletesen ismerni kell a hálózati eszközöket és azokat a végpontokat, amik a vállalat mindennapi működéséhez szükségesek.

Sok vállalatnál hiányzik ez az ismeret, és ezért egy „alapértelmezett-engedélyezés” szabályt alkalmaznak, amiben minden forgalom engedélyezve van, amíg konkrétan nem blokkolják. Az ilyen beállítások kéretlen hálózati kapcsolatokat és rendszer veszélyeket okoznak.

A szabálymegszegéseket leszámítva, egy tűzfal funkciója nem abból áll, hogy veszélyeket felismerjen és akadályozzon. Főleg abból áll, hogy a meghatározott kommunikációs kapcsolatokat engedélyezze, a forrás- vagy célcímek és a használt szolgáltatások alapján. A támadások felkutatásáért az ún. behatolás-felismerő rendszerek a felelősek, amelyet akár a tűzfalra is lehet telepíteni, de ezek nem tartoznak a tűzfalhoz.

Előfordulhat, hogy nem lehet kapcsolódni mert a tűzfal router korlátozza a hálózati forgalmat.

Számtalan ingyenes és akár magyarul tudó program elérhető az interneten.

Programok

A PC Tools Firewall Plus ingyenes, magyar nyelvű, kis erőforrás igényű tűzfal program.

A Privatefirewall, kis méretű és erőforrás igényű, egyszerű, könnyen kezelhető, automatikusan vagy egyenként tiltva véd, helyi hálózaton vagy interneten.

A Comodo Firewall egy többrétegű tűzfal, ami folyamatosan ellenőrzi és védi számítógépünket az internetes támadásoktól és magyar nyelvű.

A ZoneAlarm tűzfal telepítése után azonnal megkezdi a PC-nk védelmét.
Könnyű a beállítása, érthető, nincs sok opció, egy kattintással leállítható az Internet kapcsolat.

Tűzfal programok tesztje

2016 eredmények ingyenes vagy olcsó tűzfalak kategóriában.

1. ZoneAlarm Free Firewall

2. Comodo Firewall

3. PeerBlock

4. TinyWall

 tuzfal.jpg